diumenge, 24 de gener del 2010

Els governs d'Amèrica Llatina, segons Emir Sader

El professor Emir Sader va insistir, al llarg de tota la conferència, en la importància dels governs progressistes que hi ha actualment a Amèrica Llatina: a cap altra regió del món hi ha tants governs que rebutgin el neoliberalisme. Per ell, el neoliberalisme ho transforma tot en una mercaderia. “Democratitzar és desmercantilitzar”, crear esfera pública, treure l’educació o la sanitat de l’esfera del mercat. Va aclarir que l’esfera pública no és el mateix que l’Estat, i que la polaritat és entre l’esfera pública i l’esfera mercantil, i no pas entre l'Estat i l'esfera privada (com diuen els neoliberals). Si fos així, va dir, quan es privatitzés una empresa aquesta passaria als seus treballadors, i on passa és al mercat.

Els governs d’esquerres de la zona han fet polítiques socials que els donen legitimitat. Els seus discursos ideològics tenen un fonament social (tret de Bolívia, on Evo Morales guanyaria igualment per qüestions d’identificació, als altres països els presidents guanyen per les polítiques que fan). Segons Sader, doncs, la verdadera clau que divideix els governs a Amèrica Llatina són aquestes polítiques.

També va parlar de les diferències en termes econòmics entre aquests governs, i de la importància de les prioritats en la política econòmica (uns signen tractats de lliure comerç amb els Estats Units i altres opten per processos d'integració regional); va explicar també que s'havia esgotat el model tradicional de reformes i que l'estratègia guerrillera tampoc era massa viable; aquests moviments, doncs, van començar com a sublevacions populars amb la peculiaritat que després van passar a l'àmbit electoral. Tenen elements de lluita tradicional, però busquen reformar l'Estat.