diumenge, 24 de gener del 2010

Emir Sader vol sortir del neoliberalisme

Emir Sader va començar la seva intervenció explicant que des de la dècada de 1980 hi ha hagut un viratge històric regressiu, causat pel pas d’un món bipolar a un món unipolar i d’un model econòmic keynesià a un model neoliberal. Sense entrar gaire en el perquè d’aquest canvi, va lamentar que el socialisme desapareixés de l’agenda mundial i que el neoliberalisme s’hagués instaurat en totes les esferes imaginables de la política i de la vida a gairebé tot el món. Va remarcar que l’hegemonia més forta dels Estats Units, la gran (i única) potència actual, no és econòmica, tecnològica, militar o política, sinó ideològica. El mode de vida nord-americà és l’únic que ens agrada i a què aspirem, i “és el que atreu i estimula els nens i joves de la perifèria de les nostres ciutats”.

El nucli de la conferència va girar al voltant del cas particular d’Amèrica Llatina, la seva especialitat, com ja us hem explicat. Aquesta regió va ser un bressol important de neoliberalisme, en gran part per l’efecte de les dictadures militars, que van aplanar el camí a base de reprimir els moviments populars. A Argentina el neoliberalisme va ser especialment devastador, perquè la dictadura va buidar totalment el país de resistència popular, cosa que va fer més fàcil privatitzar-ho quasi tot.

Amèrica Llatina va ser, també, on es va demostrar la debilitat d’aquest sistema. Després de l'eufòria i l'estabilitat inicials, la majoria dels països de la zona van patir grans crisis econòmiques durant els anys 90,cosa que va fer que els moviments socials s’organitzessin molt i adquirissin molt protagonisme (davant la “màquina selectiva d’expropiació de drets” que és el neoliberalisme). Aquesta mobilització va fer-se, però, totalment al marge de l’Estat, perquè se’ls va donar un paper totalment negatiu. Moviments com el dels Zapatistas a Mèxic es van desentendre de la política nacional i van quedar reduïts a un petit moviment, quan podrien haver estat força grans. Van mantenir, doncs, la idea de l’autonomia dels moviments socials de la política, que ha imperat els darrers anys i que el Fòrum Social Mundial ha defensat i potenciat.

Per Sader, s’ha de pensar un projecte post-neoliberal, ja que opina que quant més es desmercantilitza més es donen drets i es democratitza. “El socialisme, en el fons, és una gran esfera pública”, va afirmar, tot lamentant que la discussió al voltant del socialisme desviï l’atenció del que és realment important: la crisi no està acabant amb el neoliberalisme ni amb l’hegemonia nord-americana. El drama més gran de la història contemporània, va dir, és que en el moment en què el capitalisme està demostrant els seus límits, les seves vísceres, les seves contradiccions, els moviments anticapitalistes viuen un retrocés molt important. L’hegemonia nord-americana arriba molt lluny, és una hegemonia de la mentalitat, el pensament, el mode de vida, i no apareix cap model a l’horitzó que ens els faci qüestionar realment i que sigui una alternativa. Sader va acabar la conferència amb una nota d’esperança sense deixar de ser realista: tot i que els objectius queden molt lluny, la mirada està posada als pocs que s'atreveixen a sortir-se del patró, a Amèrica Llatina, és clar.