diumenge, 7 de març del 2010

Entrevista a Enric Duran (IV)

L'alternativa al capitalisme 

En quins projectes estàs treballant ara?

El meu objectiu és poder treballar àmpliament en un moviment que faci una transició per sortir del capitalisme, i que coordini totes les alternatives i tots els projectes que tenen a veure amb això. Sortir del capitalisme vol dir posar en marxa, ara i a petita escala de moment i que vagi creixent, la societat com volem que sigui, experimentar-la, i a partir d’aquí poder fer participar cada cop més gent. I és compatible també amb les reivindicacions a l’Estat, defensar el transport públic o moltes altres coses d’aquest tipus. El que passa és que considerem que la part de construir alternatives està poc treballada per tot el potencial que té, mentre que hi ha altres coses que estan més treballades, i que si no s’aconsegueix potser és perquè costa aglutinar la gent. Però amb la nostra iniciativa la gent veu resultats molt ràpid perquè canvia la seva vida, i per tant va participant.

Hi ha molta gent que estigui realment canviant la seva vida i veient resultats?

Sí. És difícil comptabilitzar-ho, perquè hi ha molts petits projectes en marxa. Molta gent que se’n va a viure al camp, a una masia, o que va a repoblar, o que a la ciutat organitza cooperatives de consum ecològic, o que participa en escoles lliures, o en centres socials, o que està okupant, i moltes altres formes de participar, com la banca ètica. Per tant és difícil de comptar, però sí que hi ha moltes alternatives. El que encara no hi ha gaire és iniciatives d’aquest tipus de caire més gran, que no siguin només petits bolets que canvien la vida de les persones que hi participen, sinó que es vegi com quelcom més estructural, més alternativa de sistema. En això, per exemple, la moneda social és un element important, i per això ho estem treballant específicament.

No creus que potser molta d’aquesta gent canvia només una part de la seva vida? Que potser compra ecològic, o fins i tot utilitza la moneda social, però realment segueix vivint i participant en el capitalisme?

Aquest és el problema al qual ens enfrontem. Per això volem anar del projecte concret a una alternativa integral de societat. I per això l’economia és tan important, perquè si consumeixen ecològic però fan servir euros que han hagut de guanyar treballant durant 40 hores, està molt limitat. Mentre utilitzem euros, no crec que sigui viable sortir del capitalisme, no es pot canviar el sistema. Per això introduïm la moneda social, i volem introduir altres eines també (determinats tipus de cooperatives) que permetin que sigui una forma de vida. Perquè ara és una forma de vida per molt poques persones. Ho és integralment per la gent que se’n va a repoblar el camp, a viure amb autosuficiència, o qui està okupant, reciclant i portant una vida amb molt pocs diners a la ciutat. Però volem ampliar-ho a altres tipus de possibilitats.

                                           Duran treballant a l'Infoespai


Tu apliques a la teva vida privada el que pregones?


Potser tu pots viure així, però què me'n dius d'un mileurista que ha de mantenir diverses persones i no arriba a final de mes, per exemple?




Però veus viable que tot això passi a nivell català?


Les persones poden tenir ideals, però a l’hora de la veritat, amb els seus diners, molta gent és conservadora. Per no parlar de l'egoisme...

L’egoisme s’ha de tenir en compte. Tècnicament, el projecte ha de ser prou ben fet perquè pugui incorporar persones egoistes. Quan es planeja la xarxa, s’han d’imaginar quins comportaments podrien boicotejar-ne el funcionament. Si hi ha persones egoistes al principi, serviran de model per veure què és el que has d’evitar.


La primera reacció que generen aquestes propostes és escepticisme. No creus que són força utòpiques?

Però qui s'imaginava el propi funcionament capitalista actual fa 30 anys? O qui s'imaginava als anys 20 com funcionaria el món als anys 60? És a dir, quan està massa lluny, la realitat ningú se la pot imaginar, i per tant és un esforç intel·lectual que fem perquè tenim aquesta tendència, però en realitat no té massa sentit, perquè no ha estat a partir d'això que s'han fet les societats.


I pel que fa a la moneda social:


Podries definir concretament quina és l'alternativa al capitalisme que proposeu?

És difícil trobar noms amb una sola paraula o molt curts, perquè els noms que coneixem estan dotats de molts significats al llarg de la història, i sempre estan pervertits.


I al traspassar això a un àmbit gran, no és perillós que, al perdre’s el vincle de la proximitat que hi ha a l’àmbit local, algú vulgui aprofitar-se del poder?

Per això és molt important que estigui organitzat des de la base, i que ho estigui a partir de xarxes o grups que puguin generar confiança, de 100 o 200 persones com a màxim, que es puguin anar multiplicant i que siguin on es prenen les decisions realment importants. Que les decisions de més amunt es prenguin en relació amb característiques generals de la moneda i que afecten a tothom, però que no puguin beneficiar una persona en concret. Hem de fer una combinació d’experiències passades que ens puguin servir de referent per millorar-les, i usar noves tecnologies, Internet, formes que puguin incloure la participació de molta gent. És un repte que tenim, és important que realment la base de la decisió sigui molt local.


T'imagines que a aquesta nova societat hi hauria Estat o no?


I si això arribés, com ho faríeu per incloure tota la gent que creu i vol viure en el capitalisme?



Però aquests límits com es marquen?

Entre tots, però l'important és que estem molt lluny d'això.



Dius que mentre utilitzem euros estem contribuint al sistema i que no podem canviar-lo. No t'imagines que pugui existir una societat justa dins de cap forma de capitalisme?



Et planteges ficar-te en política en algun moment per fer alguns d'aquests canvis?




Més sobre l'alternativa al capitalisme
Més sobre la moneda social: la xarxa EcoSeny (del Montseny)